Atlas Joods Nederland

Uit Tijdbalk Amersfoort
Ga naar:navigatie, zoeken

Tijdbalk op onderwerp


Onderwerp(en)

Atlas Joods Nederland

Mevrouw Nechamah Mayer-Hirsch heeft Abraham Abrahamsz (burgerrecht in 1641) en Isack Abramsz (burgerrecht in 1648), zonder dat zij als zodanig in de akten werden geduid, als eerste joodse burgers van Amersfoort genoemd (zie hyperlink "Atlas Joods Nederland" en onder "Burgerrechtverleningen" van Archief Eemland, door deze namen in te tikken). De namen zijn voor haar eenduidige, joodse (achter)namen; niemand anders dan een jood zou destijds deze (achter)namen, volgens haar, hebben gedragen (mondelinge mededeling in 2006). Zie verder bij 1661 voor de eerste officiële burgerrechtverleningen aan joden in Amersfoort.

Onder de hyperlink Akevoth genealogisch en historisch onderzoek naar het Nederlands Jodendom. Onder "Stenen archief", informatie over joodse begraafplaatsen.

[Zie voor de geschiedenis van de komst van de joden, in de 13e eeuw naar de (zuidelijke) Lage Landen, en i.h.b. naar "Nederland" vanaf einde 16e eeuw, het boek van Ludo Abicht (blzn. 24 e.v. resp. blz. 80 e.v.). Dit boek wordt genoemd onder het menu "Bronnen"]

Link(s):